lördag 3 december 2011

1:a Amaryllisen blommar

Utav de tre lökarna jag planterade i oktober har alla tre fått 2 knoppar var och tyvärr massor av långa blad. Har varit väldigt sparsam med vatten men tror att den varma inomhusluften + att det är så milt ute gjort så att de driver mot ljuset fortare. Jag har alla tre på olika ställen och åt olika vädersträck, knappast någon skillnad alls. Amaryllisen ska ju först börja vattnas när knoppen är tjock på gränsen till att spricka ändå har stjälkarna blivit långa. Funderar allvarligt på att snitta av en stjälk och sätta i vas då den står sej nästan lika bra där och är lättare att hantera. Verkar bli 4 st klockor ur första knoppen.

Igår köpte jag vita hyacinter som min ICA affär äntligen fått hem igen, så fina till 2:a advent!

måndag 28 november 2011

Blommande chili och citron

Blommande chili
Världen är lite upp och ner just nu och mera vår än vinter. En av mina chiliplantor tycker det är vårlikt och har börjat blomma fast den står svalt, ca +12C och inte mycket dagsljus finns nu. Mitt stora citronträd som fått flytta in i min "walking closet" har flera stora knoppar och 2 st utslagna blommor redan. Kanske för det nya stället som håller ca +15C pga att det ännu är så varmt ute. Hoppas det funkar väl då rummet har ett litet fönster och det finns gått om svängrum också. Flera citroner i olika stl finns på grenarna, få se hur de klarar vintern och våren.
Sista tomaterna för i år från växthuset åt vi i torsdags och de har räckt länge =)

lördag 5 november 2011

Jordgubbar i november

Nu har det gått 2 veckor sedan planteringen av amaryllis lökarna och alla har varsin knopp på väg upp ;0) Verkligen extra fina lökar, fasta och stora. Nu väntar jag lite till med att sätta dem i ett fönster då jag vill att nästan hela knoppen ska var upp ur löken. Sedan gäller förstås inte så mycket värme då stjälken ofta vill dra iväg och bli väldigt ranglig. Ska bli intressant att se hur många knoppar det blir från varje lök. Mina gamla amaryllisar sover gott ännu, inte minsta tecken på grönt. Någon brukar börja vakna i början av december men blommar då långt efter jul. Alltid svårt att pricka in blomning när man vill på gamla lökar även om de ställts i vila redan i slutet av juli.

Ovanligt mild höst och ute fortsätter mina ampeljordgubbar att ge frukter fast de smakar säker bara vatten. Jordgubbar älskar ju värme och sol och även hösthallonen blommar fortfarande. Bären har väldigt liten smak nu och inte ens småfåglarna är intresserade av dem.
Mitt växthus lyser nytvättat i dagsljuset och där är innehållet i den första bokashi hinken nedgrävd i den vänstra bädden. Innehållet hade krympt betydligt efter 2 veckor varm inomhusluft. Har tappat hinken på vätska ca 4 ggr på de veckorna och vattnat med det ute. Upptäckte att ännu en hink måste beställas innan vintern då det ändå blir ganska mycket "matavfall" och vintertid måste det lagras till våren. Just nu tror jag dock att det är full rulle i växthus bädden med nedbrytnings processen pga det milda vädret.
Sista löven är på väg att falla

fredag 21 oktober 2011

Amaryllis plantering

Igår fick jag hem höstens beställning av amaryllis lökar. I år kompletterade jag de egna lökarna med 3 st av sorten "Jewel" som är en vita dubbel med doft. Passar himla bra med röda julstjärnor och rött i juldukarna. Är mkt förtjust i vitt när det gäller de flesta blommor så det här är inget undantag.

Stora fina amaryllislökar med bra rötter som jag ställde i vatten över natten. Idag planterade jag dem i ganska stora krukor i plast och nu står de varmt på en hylla i mitt torkrum. Ur en av lökarna stack en grön liten tunga upp, kanske redan första blomstängel på väg? Nu ska de inte vattnas på ett tag och de tycker om värme runt fötterna. Jag ser till dem om ca en vecka igen ungefär.

måndag 10 oktober 2011

Pallkrage med vitlöksklyftor

I helgen planterade jag de vitlöks klyftor, 16 st, som grott i mitt verkstads förråd ett par veckor. Blev förvånad över hur stort rotsystem de redan hade i småkrukorna. Flera är på gång så jag tror nästan över halva pallkragen blir full. En rabarber planta finns där också så att jag kan göra paj tidigt i vår
Har börjat med kökskompostering med Bokashi, baserat på ett strö med effiktiva mikroorganismer, EM. Det utvecklades redan på 80talet av en professor Teruo Higa i Japan. EM spelar en stor roll i ekologiskt jordbruk och Bokashi är mjölksyrebakterier, typ i filmjölk o yoghurt. En sorts jästsvamp som bakjäst och andra urbakterier som varit med i nästan 4 miljarder år. Mycket intressant och smart då all mat kan komposteras utom mjölk, jucie, olja och stora köttben.

fredag 7 oktober 2011

Höst i min trädgård

I går började höstkrokusen slå ut eller "nakna jungfrun" som hon också kallas. Tidlösa är det rätta namnet och bladen finns på sommaren sedan vissnar de ner och blommorna kommer på hösten. Temperaturen måste falla så i år är blommorna senare än vanligt och inte så många just nu. Ett annat tecken är höstastrarna som slår ut och finns i flera färger. När jag tittade på bilderna jag tagit slog det mej att det är dax att ta in vattenslangen så den inte fryser när frosten kommer. Dumt att ha den ute då ingen använder den efter september månad.


Jag flyttade också några stora mangold plantor till krukor i plast som jag placerade intill en västervägg. Pallkragarna ska flyttas innan vintern och ännu är bladen jättefina och goda i matlagningen.
I växthuset huserar ännu 4 st stora tomatplantor, jordgubbsplantor i amplar och mitt stora citronträd. Även en stor kruka med spalje och blomman för dagen som blommar så vackert fortfarande. Glasrutorna är svagt gröna av alger och smuts efter sommaren så snart är det dax att även tvätta och stänga växthuset inför vintern.

lördag 24 september 2011

Vitlöksplantor och paprika

Nu har klyftorna börjat gro som jag satte i småkrukor. Ska flytta en pallkrage och lägga fin kompostjord i den och sedan sätta dem nästa vecka.
Härliga dagar nu i slutet av september och ännu ingen nattfrost. Löven börjar iallafall skifta färg då klorofyllet försvinner mer och mer.
Har flyttat in mina paprika och chiliplantor från växhuset till ett rum med lite värme då de inte gillar den fuktiga växthusluften på hösten. Ännu växer frukterna men de blommar inte mera. Har jag tur kan någon överleva till våren och börja växa igen ganska tidigt. Lättare är det dock att övervintra tomatplantor, kanske för att de inte är lika ömtåliga. Just nu har jag 2 st tomatplantor i köksfönstret mot öster som har tomater och som jag fortfarande gödselvattnar några veckor till.

måndag 19 september 2011

Hassel och anemoner

Höstanemoner o hassel
I helgen var jag hos en kompis och hjälpte henne flytta ett par buskar som stod på tok fel. Hon har riktigt styv lerjord där hon bor och har en uteplats med lite trädgård. En ganska stor buske som är korsning mellan svarta vinbär och krusbär satt rejält fast i leran. När den ger bär ska de kunna plockas på ett vettigt sätt därav flytten. Även en liten rödvinbärs buske som höll på att kvävas av anemoner och tistlar flyttades också. Hennes lilla björnbärs planta fick också en fin plats mitt i solen och till den behöver hon en trevlig spalje, typ trä torn.
Något att snickra ihop i vinter kanske?
Tog med många höstanemon plantor hem som jag ska skola om i veckan i krukor. Tanken är att sälja dem på Tradera i vår då det är en mkt trevlig och stark sort.
Bredvid hennes uteplats hittade jag en planta som jag tror med säkerhet är en hassel. En mus, fågel eller människa har tappat nöten och så har den grott under stenplatts kanten. Jag fick ta hand om den och en del av rötterna måste jag kapa för att kunna flytta den. Nu står den nyplanterad ca 1 m från mina bägge hasselnöts buskar. Just hassel tycker om att sorterna är olika ur befruktnings synpunkt så jag håller tummarna för att den klarar den kommande vintern. Hoppas den inte blir så blåsig heller för det gillar inte hasseln!

söndag 4 september 2011

Vitlöksklyftor för trädgården

Har just nu ett plommonträd smockfullt med gulgröna plommon och kan bara ta till vara hälften. Imorgon kokar jag en sista omgång marmelad då M tyckte den blev så god och inte för söt. Hon gillar den på grovt rågbröd med riktigt smör.

Då jag just nu inte har plats i landen för att sätta vitlök har jag istället stuckit ner dem grunt i små krukor så de kan slå rot och börja växa. 3:e året jag sätter vitlök men i år stod den jätteblött och höll på att börja ruttna. De mindre lökarna fick jag ta upp redan första veckan i juli men de funkade fint i matlagningen. I slutet av september har jag plats att sätta ut de rotade vitlöksklyftorna i landet så de får växa till nästa år i juli.
Grymt vackert på hösten - Kastanj

torsdag 1 september 2011

Havtorn och bönor

1:e september och det är dax att sätta in amaryllislökarnas krukor och sluta vattna inför vintern. Jag gör det i helgen och hoppas att någon lök bestämmer sej för att blomma igen lagom till advent eller jul.
En smakportion bönor blev det av endast 1 st planta, jättegoda :D
Havtornen gav i år 16 st bär, det tar sej sa bonden när dasset brann ner.
Kokade dem några min med lite rörsocker, blir nog någon tsk i filen senare.

tisdag 2 augusti 2011

Augusti och persikor

Nu börjar mina persikor växa till sej i storlek. Ganska komiskt men i år är det bara 2 st, förra året ca 40 st. Jag klippte ner trädet som står i växthuset rejält i slutet av sommaren men det blommade med ett 30-tal blommor iallafall. Kyla i blomningen, ca -5C gjorda att bara grenen längst in i växthuset klarade sej. Persikorna brukar vara färdiga runt den 15:e augusti och i år räcker de nog bara till en liten paj :0(
Sömnig humla i morgonsolen

måndag 27 juni 2011

Citronträdet

Jag är så glad över mitt citronträd och nu när det är omplanterat i en stor däckkruka med speciell medelhavs jord tackar den genom att sätta nya blad och knoppar. Av vårblomningen finns ca 10 st ämnen som börjat växa till citroner. Ett litet problem har jag dock, myror. När vi planterade om trädet hittade vi ett myr bo och jag trodde vi fick bort alla myror och ägg vid omplanteringen men icke. Nu funderar jag starkt på att sätta en myrdosa på jorden och se om det fungerar i växthuset också. Vill absolut inte strö ut något på eller i jorden. De blivande citronerna måste jag kasta då och det känns väldigt tungt. Att rubba trädet just nu verkar också fel så jag avvaktar och är öppen för bra idéer helst utan gifter.......?

lördag 18 juni 2011

Bara ärtblast, inga blommor?

Jag satte ju både socker och märgärtor under väv tidigt i en av pallkragarna. Nu har jag bara grönt men var är blommorna? Blasten har vuxit otroligt stark men den har inte fått någon gödsel bara kompost. Ärtor utvinner ju kväve från luften men det ser ändå ut som de här vuxit lite väl bra.


I växthuset sätter min milda chili frukter och min amerikanska bara växer på bredd och höjd, ser dock ut som första blomman i toppen nu. 


Blomman för dagen i blått och rosa växer bra på spaljen, vågar inte sätta ut den ännu pg av blåsten. Persikor får jag inte många i år tyvärr, är dock glad för det lilla :D

söndag 5 juni 2011

Skott av buxbom och plantor av fågelfrön

Igår klippte jag min buxboms planta ordentligt för första gången, den är ca 3 år och tidigare har jag bara liksom snaggat till den lite i kanterna. Buxbom bör ju klippas innan midsommar och en andra gång i början av september och nu fick jag ett tiotal skott som ska gå att föröka. Stoppade ner dem i en större kruka med jord men var inte supernoga. Tar sej 5 st av 10 blir jag nöjd då jag varken har tid eller ork att "pluttra" med dem just nu.
Under fågelfrö automaten har det kommit upp ovanligt mycket plantor i år, solrosor såklart och något som ser ut som kål? Vattnar med "guldvatten" som ett litet test, 1 del till 9 delar, ska bli intressant att se om de växer sej större då.
Både sockerärtor och märgärtor växer kanonbra i pallkragarna. Stack ner lite gamla kvistar så de har något att klättra på! Skönt soligt väder, inte lika varmt som igår men det gör inte så mkt, bara början av juni ännu :0)

torsdag 2 juni 2011

Smaskens sa skogsmusen :D

Nu är det bråda men roliga dagar för en odlare.
Blåsten har gjort att fikonträdet måste bäras in nästan varje kväll, det finns ingen plats just nu för det i växthuset. Där står fortfarande så-lådor med plantor, slanggurka, chili, paprika, blommor etc etc. Tayberry busken har fått många blommor på 2-års skotten och ska väl ge en bättre skörd i år, trist bara att rankorna är så taggiga.

Jag har flyttat halva min odling av jordärtskockor då de breder ut sej något otroligt. Några av det riktigt stora knölarna lade jag bara uppe på jorden och idag hittade jag bitmärken i massor på en av dem. Troligen en liten gnagare som varit framme och käkat, bon appétit!
M rensade gravfunkia i förgår och den är så vacker under vildkörsbärens kopparfärgade stammar. Den har växt på samma plats i 37 år nu, skugga på förmiddagen, sol sen eftermiddag och kväll.

torsdag 5 maj 2011

Kirskål och nässlor

Usch, ibland är det eländigt att vara trädgårds ägare. Sommaren som nästan kommit vände och försvann och de här kalla dagarna borde vi ha haft i april istället. Allting växer om än mycket saktare men ogräs och gräs har en enorm växtkraft på våren. Har man mycket kirskål och nässlor i trädgården ska man vara nöjd för det betyder att jorden är kraftig och näringsrik. Ok, det är ju fint och bra men det kan ju ta överhand också och bli som en djungel.



Rädisorna har kommit upp i den ena pallkragen och möjligen lite mangold men plocksallaten syns inte till alls, haha, den kanske vill växa åt andra hållet! Jorden känns kall i pallkragarna också, vill inte hämta jordtermometern å kolla, vill inte veta. Nu önskar jag mej bara många soliga dagar med skön värme, redan till helgen?

tisdag 3 maj 2011

Bersåer och skurgolv

Har just beställt flyttande linoljesåpa från gysinge.nu, 1 liter till att börja med. Måste testa hur det blir på det gamla sovrumsgolvet på övervåningen som aldrig blivit skurat med något annat än såpa.
Golvkampanj just nu till den 15 maj på 15% så det fick bli en gysinge skurtrasa också för lin blir till jord igen ;0} Jag vill lära mej mera om gamla golv när jag har ett hus från år 1866. Livsfarlig webbutik Gysinge Byggnadsvård, där finns massor av jättefina saker jag vill ha till sommaren.


Mors kaffemugg


Fars kaffemugg
Annars har jag passat på att läsa om bersåer i allmänhet och syren bersåer i synnerhet. De var så vanliga förr på landet men försvann mer o mer i slutet av 1960talet, kanske för att villa tomterna blev mindre och mindre?
En normallång man ska kunna titta över häcken, 180 cm, då är den i rätt höjd och den ska helst inte vara mer än 1 m bred i växligheten. 4 st sidor är lämpligt men den kan också vara rund, ingången bör vara bredare än 1,5 meter annars stannar fukten kvar i bersån. Hur lång tid det tar för en syrenberså att bli i fullhöjd vet jag inte, vet bara att när den förnyades tog det flera år innan den blev hög igen. Myggfritt var det sällan men satt där någon med en cigarr eller en pipa och rökte höll det myggen ganska bra på avstånd. Bersån var sval när solen stekte och höll kvar värmen på kvällen. Sommar projekt 2011?

torsdag 28 april 2011

Ny pallkrage odlare 2011

Jag tog hem en hästkastanj med grodd från Krokek i påskhelgen. Blev lite konfunderad över hur jag skulle sätta den, grodden upp eller ner? Googlade om kastanjer och fick klart för mej att det inte spelar någon roll faktiskt, väl i jorden börjar den växa ändå :0)

Mitt odlade i pallkragarna har börjat:

I pallkrage nr 1 har jag
Schalottenlök- kägelform - frön
Mangold med röda stjälkar
Plocksallad
Rädisor
Silverlök och rödlök

I pallkrage nr 2 har jag
Sockerärtor
Märgärtor från Michigang/USA
Zinnia - Pepparmint
10 st "bushbeans" - ålder okänd/rödvita blommor
Märgärtor från California/USA

tisdag 26 april 2011

Blommande lingon och persika

Nu är påsken över och temperaturen ligger forfarande på topp, +18C nu vid 11-tiden. Solen har har börjat skymmas av lite moln, kanske får vi någon skur i eftermiddag? Lite friskt regn som sköljer av damm från växtligheten skadar sällan och så brukar det dofta så härligt efteråt!


Persikoträdet har blommat hela helgen, har både pollinerat med pensel och haft växthus dörren öppen men det är väldigt dåligt med insekter just nu. Fjärilar och enstaka humlor har jag sett men var är bina, för kalla nätter ännu? Tyvärr finns ingen som har bikupor här för tillfället. säkert 3-4 km till närmaste bikupeägare så det är trist!

Köpte även en lingon planta av det större formatet på Blonsterland, få se hur den utvecklas ute, just nu blommar den på hyllan i v-huset. Liljor i kruka börjar visa skott, blåbärsbuskarna som endast brukar stå några veckor i växthuset börjar grönska lite grann och även jordgubbsplantorna för amplarna bildar nya blad. Allt är egentligen på tok för tidigt, vi får se hur det går.
Tidig potatis i 3 st hinkar satt jag som vanligt den 23 april, förgroddade och fina är de lagom stora och garanterat färdiga till midsommar :D

måndag 4 april 2011

4 april öppnar jag växthuset för i år

Nu har jag kollat runt lite i trädgården och som vanligt på våren finns det hur mycket som helst att göra. Sedan har vintern ställt med massor av "elände" där också i vinter. Nejdå, några gnag-skador har jag inte på träden fast jag var ganska slarvig med plast-spiraler å nät. Eländet är att jorden både sjunkit och höjt sej på ett 15-tal ställen. Gräsmattan har fått gropar eller valkar och det är inte åkersork. Där vi gått på uppskottade stigar är det ok men där över en ½ m snö har legat finns det här fenomenet. Lutande backar, stenplattor som plötsligt nästan står på näsan, har både lera och sandjord och blandad mulljord, knepigt. Vätan måste bort först, snälla sol, lys mycket i april :0)

Idag öppnar jag växthuset för våren, dax snart att så tidig sallad och rädisor i söderbädden. En härlig bil däckskruka från afroart.se står och väntar på Citronträder eller Staketdruvan, vi får se vilken som passar bäst i den!

torsdag 31 mars 2011

Mjuk mossa och gamla fönster



Nu finns verkligen viljan att klippa frukträd men jag vill ha lite varmare väder. Jag passade på och klippte JAS beskärning på stenfrukterna, plommon och körsbär i slutet av sommaren. 2 st päronträd av 3 är också avklarade sedan dess men 3 stycken äppleträd står och väntar på sekatören och grensaxen. Jag tog vackra bilder på mossa och gamla fönster när jag var på promenad. Inne i verkstaden grönskar det om planterade fikonet mer och mer, Allt om Trädgårds lite tjockare vårspecial kom idag, våren är härlig!